Sezon na dynie to idealny czas, aby wypróbować przepis na amerykańską tartę dyniową, znaną jako pumpkin pie. Jest to smakowita propozycja zarówno na codzień jak i na zbliżające się święto Halloween. Trudno o lepszy moment, by spróbować tego specjału, gdyż w okresie Hallowen może być trudniej dostępna dynia. Tarta dyniowa zaskakuje intensywnym kolorem i zachwyca wyśmienitym smakiem. Podana z kleksem bitej śmietany staje się prawdziwie eleganckim deserem. Przepis na ten pyszny wypiek prezentuje znany kucharz Tomasz Ogiński w programie „Halo tu Polsat”.
Pumpkin pie, czyli kruche ciasto wypełnione masą dyniową, jest tradycyjnym daniem kuchni amerykańskiej. Swoje korzenie ma już w XVII-wiecznych książkach kucharskich, ale jego historia na pewno sięga jeszcze głębiej. To ciasto charakteryzuje korzenny smak masy dyniowej przygotowywanej z pieczonej dyni i dodatkowych przypraw. Właśnie tak wygląda standardowa procedura przygotowania pumpkin pie w Stanach Zjednoczonych. Przygotowanie tego ciasta to proces szybki, a efekt końcowy smakuje wyjątkowo dobrze. Oto przepis, który Piotr Ogiński przedstawił w kąciku kulinarnym programu „Halo tu Polsat”.
Składniki:
1 mała dynia hokkaido (około 1,5 kg),
4 małe jajka,
530 ml słodzonego mleka skondensowanego,
150 g serka śniadaniowego Philadelphia,
skórka z dwóch pomarańczy,
400 g pomarańczy,
3 łyżki cukru,
1 łyżka masła orzechowego,
ciasto kruche na spód
Przygotowanie:
Należy zacząć od umycia i pokrojenia dyni na cztery części. Następnie pestki są usuwane i kawałki dyni układane na blasze wyłożonej papierem. Dynia jest pieczona w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 50 minut. Po upieczeniu, skórkę zdejmujemy, a miąższ blendujemy. W tym czasie formę na tartę smarujemy masłem i wykładamy kruchym ciastem, które następnie nakłuwamy widelcem. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i wsypujemy groch lub fasolę. Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku przez 15 minut.
Przygotowujemy następnie masę dyniową. Do miski wlewamy mleko skondensowane, wbijamy jajka, dodajemy serek Philadelphia, masło orzechowe i na końcu puree z dyni. Składniki mieszamy dokładnie i wylewamy na podpieczony spód tarty. Całość pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Podczas pieczenia ciasta można przygotować dżem pomarańczowy. Pomarańcze myjemy, obieramy ze skórki i wycinamy cząstki. Z resztek wyciskamy sok. Wszystkie te składniki wrzucamy do garnka, dodajemy cukier i gotujemy aż dżem zgęstnieje. Dżem pomarańczowy podajemy jako dodatek do tart dyniowej razem z kleksem bitej śmietany.