W ostatnim czasie wiele mówi się o sezonowości w kuchni. To zjawisko polegające na gotowaniu zgodnie z porami roku i wykorzystywaniu w potrawach tych składników, na które akurat jest sezon. Dzięki temu odżywiamy się jeszcze lepiej i zdrowiej żyjemy. Nie musimy kupować mrożonek, lecz kupujemy żywność prosto z pola, od lokalnego rolnika. To działanie bardzo korzystne nie tylko dla naszego zdrowia, ale także dla środowiska. Kupujemy bowiem produkty lokalne, które nie muszą być transportowane z daleka. To również możliwość wsparcia lokalnej gospodarki i pewność, że otrzymamy zawsze świeży i pyszny towar. Sezonowość i lokalność to zatem dwa coraz bardziej popularne zjawiska w kuchni. Warto zadbać również o ciekawe inspiracje, które pozwolą nam uniknąć nudy i rutyny, a w zamian jeść zupełnie nowe potrawy i odkrywać bogactwo smaków. Niektóre połączenia smakowe mogą wydawać się nieco zaskakujące, w rzeczywistości jednak na talerzu bardzo dobrze zdają egzamin. Taka właśnie jest fasolka po grecku: podana z serem feta. Możemy jeść ją jako samodzielne danie, które wybornie smakuje, ale również podać jako przystawkę lub dodatek do obiadu. Lekka i smaczna potrawa sprawdzi się idealnie na upalne lato i przywodzi na myśl najpiękniejsze wakacyjne wspomnienia.
Składniki
Tę potrawę przygotujemy z kilku składników, są to: kilogram fasolki szparagowej (może być żółta lub zielona), cztery ząbki czosnku, trzy łyżki oliwy, cztery łyżki siekanej natki pietruszki, 200 g sera feta oraz sól.
Przepis
Przygotowanie potrawy zaczynamy od rozgrzania na głębokiej patelni oliwy i wrzucenia drobno posiekanego czosnku. Podsmażamy go przez chwilę, aż się zeszkli. Na patelnię wrzucamy fasolkę szparagową i wlewamy pół szklanki wody. Dusimy pod przykryciem, pamiętając o regularnym mieszaniu aż do momentu w którym fasolka będzie miękka a woda wyparuje. Wówczas solimy i wsypujemy natkę pietruszki. Ser feta kroimy w kostkę i posypujemy nim fasolkę, mieszamy.
Smacznego!