Fidżi: egzotyczne smaki i unikalna kultura wyspiarska

Archipelag Fidżi, położony jest w południowo-zachodniej części Oceanu Spokojnego, na wschód od Vanuatu, zachód od Tonga i na południe od Tuvalu. Składający się z 332 wysp oraz 500 wysepków o wulkanicznym pochodzeniu, ten kraj otoczony jest koralowymi rafami. Największymi spośród wszystkich są wyspy Viti Levu i Vanua Levu. Kuchnia Fidżi opiera się przede wszystkim na świeżych owocach morza, rybach i lokalnych owocach tropikalnych, wszystko to skąpane jest w aromatycznych indyjskich przyprawach takich jak kurkuma, kardamon czy kmin.

Na Fidżi uprawia się warzywa, które nie są typowe dla tych regionów. Kasawa, znana także jako maniok, pomimo że najczęściej kojarzy się z Brazylią czy Indiami, jest tutaj niezwykle popularna. Jest to bulwa doskonale komponująca się z każdym daniem. Kolejnym „tuberkulem narodowym” jest taro, będące źródłem skrobi i witamin, które można spróbować na różne sposoby – smażone lub pieczone. Fidżi to jednak przede wszystkim dojrzałe owoce, rosnące dosłownie na każdym kroku. Bez większego wysiłku, można zebrać prosto z drzewa banany, pomarańcze, paw paw czy guawy. Palmy kokosowe są tutaj na tyle częste, że stały się symbolem wysp. Kokos natomiast, jest bogatym źródłem białka, węglowodanów i tłuszczów.

Specjalnością Fidżi jest kokoda – przekąska składająca się z surowych kawałków białej ryby, które marynują się w mleku kokosowym z cebulą, sokiem z cytryny, solą i chili aż do osiągnięcia odpowiedniej soczystości. Na koniec posypuje się je świeżą kolendrą. Całość podaje się w muszli orzecha kokosowego, co dodaje temu daniu niepowtarzalnego uroku.

Kiedy mówimy o Fidżi, nie można pominąć obrazu dojrzewających na słońcu owoców, które można znaleźć zarówno na miejscowych targach jak i podczas zwykłego spaceru. Owoce takie jak paw paw, guawy, pomarańcze czy banany są tu na porządku dziennym i to właśnie one stanowią najsmaczniejszą przekąskę prosto z drzewa.

Nie zapomnijmy również o Lovo – potrawie przyrządzanej w specyficzny sposób. Wykopuje się niewielki dół, na jego dnie układa podgrzewane kamienie, na które następnie kładzie się różne rodzaje mięs – wieprzowinę, wołowinę (mimo że ta nie jest szczególnie popularna ze względów religijnych) oraz ryby. Wszystko to zasypuje się korzeniami warzyw. W kuchni Fidżi jada się również dużo ryżu, fasoli czy soczewicy. Innym popularnym daniem jest sałatka z surowej ryby podawana w muszli kokosowej. Pudding z tapioki z musem z kiwi lub dowolnego owoca, np. banana, pomarańczy jest również nieodłącznym elementem menu na Fidżi. Cassava, czyli coś na wzór manioku pasuje świetnie do większości dań zamiast tradycyjnego dla nas ziemniaka.