Hiszpania jest krajem, który z dumą prezentuje bogactwo swojego dziedzictwa kulturowego. Jest to kraj, gdzie sztuka, architektura i historia splatają się w jednym, tworząc unikalny krajobraz. Ale to nie wszystko – Hiszpania to także kulinarny raj, pełen smaków i zapachów, które oddają duszę i temperament jej mieszkańców.
Jeśli wybierasz się do Hiszpanii na wypoczynek, postaraj się skosztować jak najwięcej lokalnych przysmaków. Każdy region ma swoje specjały, które są prawdziwym hitem zarówno wśród miejscowych, jak i przyjezdnych turystów. W hiszpańskiej kuchni dominują świeże owoce morza i ryby, przyrządzane na wiele różnych sposobów. Nie jest to jednak kuchnia skomplikowana i ciężka – wręcz przeciwnie, prostota składników to jej sekret i siła. Podczas wizyty w Hiszpanii możesz spróbować najlepsze krewetki lub ośmiornicę prosto z grilla albo inne dania rybne, dostępne tylko lokalnie. Jednym z tradycyjnych hiszpańskich dań są torrijas – grube kromki chleba maczane w jajku, cukrze i mleku, które następnie są smażone i podawane z cynamonem, słodkim syropem lub miodem. Choć pierwotnie były to potrawy wielkanocne, obecnie są serwowane przez cały rok jako deser lub śniadanie. Jednakże, jeżeli byłoby wybrać jedną rzecz, która jest najbardziej kojarzona z Hiszpanią, to bez wątpienia byłyby to tapas.
Tapas – kultura dzielenia się smakiem
Tapas to małe porcje różnych dań, przede wszystkim przekąski serwowane w barach do piwa lub wina. Kiedyś były dodawane do zamówień za darmo jako forma podziękowania za wybór danego baru. Dziś, choć niektóre lokale nadal oferują darmowe chipsy czy oliwki, tapas są zazwyczaj odrębnym elementem menu.
Hiszpanie tradycyjnie jedzą obiad później niż mieszkańcy innych krajów, dlatego tapas to doskonała przekąska między większymi posiłkami. Co więcej, jeżeli zamówisz kilka różnych tapas, możesz być pewien, że zaspokoją one nawet największy apetyt. Tapas mają jednak jedną ważną cechę – służą do dzielenia się nimi. Jeśli podróżujesz ze znajomymi czy rodziną, możecie zamówić kilkanaście różnych przekąsek i spróbować wielu dań podczas jednego posiłku. Tapas można spożywać zarówno siedząc przy stoliku, jak i na stojąco przy barze, a najczęściej są one konsumowane wieczorem. Czasem Hiszpanie odwiedzają kilka swoich ulubionych barów, aby skosztować różnych tapas.
Jak powstały tapas?
Historia tapas jest pełna tajemnic i legend. Jednak najbardziej prawdopodobna wywodzi się od samego słowa „tapa”, które po hiszpańsku oznacza pokrywkę. W dawnych czasach mieszkańcy Andaluzji mieli zwyczaj zakrywania kieliszka wina lub piwa plastrem suchej kiełbasy, aby chronić napój przed natrętnymi muchami. Z czasem do kiełbasy zaczęto dodawać cienką kromkę chleba i różne dodatki, co przyczyniło się do powstania dzisiejszych tapas. Dziś menu tapas jest nieograniczone – można tam znaleźć mini kanapki, omlety, grillowane owoce morza i ryby, ale też szoty gazpacho i sałatki.