Niezależnie od naturalnych atrakcji i bogactwa historycznych zabytków, Peru oferuje również intrygujące doznania kulinarne. Peruwiańska kuchnia jest niezwykle różnorodna, bazując na unikatowych składnikach, które przekładają się na niepowtarzalne smaki.
Peru posiada 3000-kilometrowe wybrzeże, co przekłada się na bogactwo różnych gatunków ryb i owoców morza. Ziemniak, zarówno dla starożytnych Inków jak i współczesnej populacji kraju, stanowił i nadal stanowi podstawę większości potraw. Mimo iż ryż zaczyna go zastępować w niektórych daniach i jest często serwowany jako przystawka, ziemniak pozostaje najważniejszym składnikiem. W Peru można znaleźć nawet 100 różnych odmian tego warzywa, co otwiera wiele możliwości kulinarnej ekspresji.
Ziemniaki w Peru są przygotowywane na wiele sposobów. Najbardziej popularne danie to ocopa – gotowany ziemniak serwowany na zimno z lekko pikantnym sosem orzechowym. To tradycyjna potrawa regionu Arequipy, tam zwana ocopa arequipeña. Inne fascynujące potrawy z ziemniaków to papa a la huancaina, czyli ziemniaki w kremowym sosie serowym, oraz causa – ziemniaki z pikantnym sosem pomidorowym lub sosem owoców morza. Wszędzie w Peru można natknąć się na la papa rellena, co oznacza puree ziemniaczane z mielonym mięsem, które jest solone i smażone na oleju. Ziemniaki są także częstym dodatkiem do innych potraw, takich jak chupe – gulasz rybny.
Choć ziemniak jest podstawą peruwiańskiego menu, ryby i owoce morza są równie ważnym elementem, szczególnie w formie ceviche. To danie dla prawdziwych wielbicieli morskich przysmaków może być różnorodne – surowe ryby lub owoce morza są marynowane w sosie z cytryny, cebuli i chili. Ważna jest jednak ostrożność przy wyborze miejsca, w którym zamawiamy ceviche – niewłaściwie przechowywane składniki mogą prowadzić do problemów żołądkowych.
W górskich regionach Peru, ze względu na suchy i chłodny klimat, szczególnie popularne są zupy. Na szczególną uwagę zasługują tutaj takie potrawy jak chupe de camarones – pikantna, gęsta zupa z krewetek, oraz sopa a la criolla – kremowa zupa z wołowiną, warzywami i drobnym makaronem. Wśród dania głównych często spotyka się lomo saltado – grillowany kotlet z wołowiny, wieprzowiny lub nawet… lamy. Serwowany jest on z ryżem i warzywami, a komplementem dla smaku jest pikantny sos aji. W peruwiańskiej kuchni często serwuje się również kurczaka w pikantnym sosie orzechowym lub sosie z kurkumą, które najczęściej podaje się z białym ryżem i sałatką warzywną. Dla odważnych kulinarnych odkrywców dostępna jest też pieczona świnka morska.